Κλείνει η ΕΡΤ

To κλείσιμο της ΕΡΤ ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά και τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Σταματούν οι μεταδόσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ”, τόνισε ο κ. Κεδίκογλου

Αυτό σημαίνει ότι απολύονται οι 2.850 εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοφωνία και την τηλεόραση.

Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει μετά το καλοκαίρι υπό νέο καθεστώς.

Η κατάσταση στο Ραδιομέγαρο είναι ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς ήδη από το πρωί της Τρίτης ήταν διάχυτη η φημολογία ότι επρόκειτο να υπάρξουν εξελίξεις.

Μετά το τέλος του προγράμματος πέφτει το σήμα. Θα επαναλειτουργήσει το συντομότερο στα πρότυπα των ξένων δημοσίων τηλεοράσεων Μέχρι να επαναλειτουργήσει δεν θα πληρώνουν το Τέλος οι πολίτες.

 

Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – Αντιδράσεις κομμάτων

Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους.

Πρόκειται για μια γενική εξουσιοδότηση που δίνεται προς τους υπουργούς. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μπει και το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση.

Ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο για το ενδεχόμενο του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από “κάποιο” χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».

«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».

«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος, όμως, δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.

Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.

Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι μία κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάτι όμως, που όπως επισημαίνει, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, προσθέτοντας ότι κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν.

Για «νομοθετικό τερατούργημα» κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ, «πρέπει να βρει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού.»

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή, στην οποία αναφέρει ότι «η ΕΡΤ ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, δε σέβεται όμως 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως… “νεοναζί” και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματός μας». «Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες», αναφέρει η Χρυσή Αυγή.

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι

Τις εξελίξεις της τελευταίας ώρας παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, που πραγματοποιούν από τις 13:00 συνέλευση στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ακουστεί πολλές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν να μπει λουκέτο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση ή να γίνουν απολύσεις.

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διακόψουν τη στάση εργασίας και μεταδίδουν «απεργιακό δελτίο» στη ΝΕΤ, κάνοντας συνεχείς και εκτενείς αναφορές στο ζήτημα της ΕΡΤ και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Πηγή : spirospero.gr

You must be logged in to post a comment Login

Like Radio

Συνήθως απαντάει αμέσως.

Στείλτε τα μηνύματα σας στο Viber του Σταθμού μας !!!

Powered by WpChatPlugins